Saunaroom
lemmenjoki-hippusauna-lappi-saunamaailma-sastamala-pirkanmaa-1

Viimeiset terveiset Lemmenjoen kultamailta

Miessi_1-hippusauna-saunamaailma-sastamala-pirkanmaa-illo
Hippusauna jakaa edelleen elämyksiään etelän eläjille Illossa mutta entiselle Lapin paikalle jäi muistot.

Hippusaunan tarina osa 3 alkoi kesäkuun lopussa, kun saunamajuri Ari Kiviniemi lähti kukonlaulun aikaan Sastamalan Illosta ajamaan kohti pohjoista. Reissun olleellinen tarkoitus oli palata kevättalven jäljille Hippusaunan synnyinseudulle, siistimään ja maisemoimaan entinen saunanpaikka. Saunan siirtoprojektista jäi lumen alle puuroskaa ja muita saunan jätöksiä, jotka piti luontoa kunnioittaen siivota pois. Viikko vierähti luonnon helmassa erätunnelmissa, toki vanhojen kavereidenkin seurassa. Lopuksi Arin ahkeran työn tuloksena entiselle saunanpaikalle jäi jäljelle vain pieni kumpare ja kasa tuhkaa, jonka tunturituuli aikaamyöten vienosti levittää karun maan ravinnoksi.

Miessi_1_23-hippusauna-saunamaailma-sastamala-pirkanmaa-illo
Hippusaunan siirtoprojektiin kuului myös paikan siistiminen ja jätösten polttaminen.

Miessinmaalla vietettiin kullankaivuun hiljainen hetki

Koneellinen kullankaivuu päättyi Lemmenjoen kansallispuistossa kesäkuuhun 2020. Ari Kiviniemi oli mukana, kun paikalle Miessinmaalle kerääntyi suuri joukko kullankaivajia, jotka eivät ennättäneet kerätä kultaa talteen valtauksiltaan ennen lakimuutosta. Jatkossa kultaa voi huuhtoa vain lapiolla kaivaen eikä valtauksia voi enää tehdä, joten kultasaaliit jäänevät vain pieniin hippuihin vaskoolin pohjalle. Lemmenjoen kultahistoria saa surullisen päätöksen, kun kullankaivajien ammattikunta nyt luopuu elannostaan. Koska Ari on niin monesti viettänyt aikaa Lemmenjoella ja itsekin saanut kaivaa kultaa koruiksi asti, hän halusi tuoda palan historiaa kotimailleen. ” Kullankaivajien kunniaksi Saunamaailmailmassa voi huuhtoa kultaa. Hippusaunan oma “kultajoki” tarjoaa yllätyksiä ja vaskoolin pohjalle hiekasta erottuu hippuja”, hän kertoo yhdestä Saunamaailman erikoisuudesta.

Miessi_1_39-hippusauna-saunamaailma-sastamala-pirkanmaa-illo
Ari Kiviniemi oli mukana historiallisessa tilaisuudessa, kun Lemmenjoen kullankaivajat viettivät muistohetken koneellisen kullankaivuun päättymiselle.

Kultaa valtauksilla vielä on

Vaikka kaivospiirit puretaan ja koneellinen kullankaivanta loppui, moni elämänsä kullankaivuulle antanut ei malta siitä luopua. Maa kätkee poveensa aarteita, jotka edelleen houkuttavat löytäjiään. Toiminta jää kuitenkin pienimuotoiseksi, ehkä vain harrastukseksi. Työtä riittää vielä konekaivuujälkien maisemoinnissa, jolle on varattu kaksi vuotta aikaa. Sen jälkeen yksi aikakausi on päättynyt.

Miessi_1_40-hippusauna-saunamaailma-sastamala-pirkanmaa-illo

“Kullankaivajien kunniaksi Saunamaailmailmassa voi huuhtoa kultaa. Hippusaunan oma “kultajoki” tarjoaa yllätyksiä ja vaskoolin pohjalle hiekasta erottuu hippuja.”


Saunamaailma.pro - Saunatarinat

Kaunistontie 128
38280 Sastamala

Ari Kiviniemi
Puh. 0400 123 500

Sähköposti:
saunamaailma@saunamaailma.pro